Sinagoglarımız

Kuzguncuk Bella Vista

Kuzguncuk "İstanbul’un inci gerdanlığı", Boğaz'ın Anadolu yakasında 17.inci yüzyıldan itibaren Yahudilerin yerleşmeye başladıkları bir yerleşim merkezidir.

Eski tarihlerde "Bella Vista" olarak da anılan Kuzguncuk, kutsal topraklara varmadan önceki son durak olarak gösterilir, insanlar buraya taşınıp,yine buraya gömülmeyi vasiyet ederlerdi.

Cumhuriyetin kurulduğu yıllarda yaklaşık 800 Yahudi ailenin ikamet ettiği bu güzel boğaz köyünde 1960 senesine kadar yoğunlaşan Yahudi nüfusu, 1967 yılında başlayan İsrail'e göç ve kimi ailelerin de İstanbul’un daha yeni semtlerine taşınması neticesinde hızla azalmıştır.

Bet Yaakov Sinagogu

Kuzguncuk Musevi Cemaati Vakfı bünyesinde bulunan iki Sinagog’tan büyük olanıdır. Halk tarafından Kehilla Santral ( Merkez ) veya Kal de Abaşo ( Aşağı Sinagog ) olarak adlandırılır.

Her ne kadar 1878 yılında inşa edildiği söylense de, yapılan bazı araştırmalar 1862 yılında tamiri için Osmanlı Sultanı tarafından bir "izin fermanı" yazıldığını, dolayısıyla da daha eski bir tarihte inşa edildiği fikrini vermektedir. Tavanında Tevrat’tan esinlenerek yapılmış resimler bulunan bu Sinagog , halen her Cuma akşamı ve Cumartesi günleri ve tüm bayramlarda açık olup, ailelerin talepleri doğrultusunda, Bar-Mitzva, Bat-Mitzva, Berit Mila, Vijola, Düğün ve Cenazelerde de hizmet vermektedir.

Bahçe içerisinde Yaakov Mizrahi anısına oğlu Sabetay Mizrahi tarafından yenilenen ve belirli zamanlarda duaya açılan bir Midraş bulunmaktadır. Geniş bahçesi, Seuda Salonu, Suka Yeri, Havuzlu bahçesi ve Kameriyesi, tüm görünümüyle cemaatimiz tarafından oldukça beğenilen bu Sinagog’ta her sene geleneksel olarak Kuzguncuk Musevi Cemaati Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan, Hahambaşımız, Cemaat,Kurum, Dernek Başkanları ve Yönetim arkadaşlarının iştiraki ile Sukot kutlamaları ve Ramazan ayı içerisinde Üsküdar İlçesi Kaymakamı,Belediye Reisi ve Belediye mensupları, Üsküdar Müftüsü, Milli Eğitim Müdürü, Emniyet Müdürü ve Emniyet mensupları, Kuzguncuk’lu Milletvekilleri, esnaf ve dostların bulunduğu 220 – 250 kişinin katılımı ile gerçekleşen bir İftar Gecesi yapılmaktadır. Bu muhteşem Sinagog yurtiçi ve yurtdışından gelen misafir ve turistler tarafından tüm sene boyunca ziyaret edilmektedir.

Bet Nisim Sinagogu

1840’ larda inşa edilen bu Sinagog,halk tarafından Virane veya Kal de Ariva ( Yukarı Sinagog ) olarak anılır. Zaman içerisinde nüfusun çoğunluğu ayrıldığı için kullanıma kapalı durumda olan bu güzel ve tarihi Sinagog’u, rahmetle andığımız eski Cemaat Başkanımız sevgili Nesim Albala , hayırsever rahmetli Edmond Benkohen’in de değerli yardım ve bağışları sayesinde tamir ettirerek tekrar Musevi Cemaatine kazandırmıştır.

Tüm bunları hatırlamak ve ismini gelecek nesillere aktarıp sonsuza dek yaşatmak amacı ile , değerli insan sevgili Nesim Albala’nın ismi ,Yönetim Kurulu kararı ile bu Sinagog’a verilmiş olup tescil ettirilmiştir.

Yaz aylarında dindaşlarına hizmet vermekte olan bu Sinagog’un bahçe katındaki yeni düzenlenen salonunda , Kuzguncuk Sinagog’larının geçmişine ait dini obje ve resimler sergilenmektedir.

Çoğunluğu eski Kuzguncuk’lu olan Başkan ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Kadınlar Kolu ve Gençlik Komisyonu Kurulunun çalışmaları neticesinde , Kuzguncuk Musevi Cemaati İstanbul’un önde giden cemaatleri arasında yerini almış olup halen çalışmalarını özveri ile devam ettirmektedirler.